op
   
 
  nl fr  
   
   
 
  Spelateliers lager onderwijs
  Secundair en hoger onderwijs
  Lesmappen
  Doebladen
  Combitickets voor scholen  
   
     
     
     

Educatieve lesmappen bieden de leerkracht achtergrondinformatie over thema's die in het Speelgoedmuseum en/of de spelateliers aan bod komen. Hierin krijg je naast heel wat informatie ook praktische tips die je helpen bij de voorbereiding, het eigenlijke bezoek en de 'nazorg'. Ook de educatieve doelstellingen worden uitvoerig en in functie van de eindtermen toegelicht.

Op 6 december lanceerden wij een nieuw project ‘Iedereen speelt!’.
Met dit participatieproject wil het Speelgoedmuseum de Belgische spelcultuur in kaart brengen. Wat waren de voorbije jaren en wat zijn vandaag de dag de meest populaire speltradities in ons land? Met welk speelgoed en welke games werden er het meeste gespeeld?

Via een digitale tool bevraagt het Speelgoedmuseum de Belgische bevolking over het spelgedrag vroeger en nu enerzijds en de favoriete stukken speelgoed en games anderzijds. De resultaten worden meegenomen in het collectiebeheer en de presentatie van het toekomstige Speelgoedmuseum dat zijn verhuis plant in 2024.
Ter ondersteuning van deze bevraging hebben wij een lesmap uitgewerkt die gebruikt kan worden ter voorbereiding van het invullen van de enquëte.


De volgende lesmappen zijn verkrijgbaar:

Iedereen speelt Iedereen speelt!
Op ontdekkingsreis (2de en 3de kleuterklas)
De Kinderspelen van Pieter Bruegel
Spelen overal ter wereld

In het kader van Erfgoeddag heeft het Speelgoedmuseum een pakket voor Erfgoedwijs over ‘5 klassiekers onder de speelplaatsspelletjes’. U kan het pakket hier downloaden.

De lesmappen Meisjes spelen met poppen, jongens met blokken? en Spelen in de Oudheid zijn nog steeds beschikbaar, gelieve hiervoor een mailtje te sturen naar communicatie@speelgoedmuseum.be

Copyright 2016,,| ,Speelgoedmuseum Mechelen vzw, Nekkerspoelstraat 21, B-2800 Mechelen,,|

,TEL +32 (0)15 55 70 75,,|,, info@speelgoedmuseum.be,,,|,,,,disclaimer,,,,,