logo stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Bereikbaarheid
  Openingsuren
  Toegangsprijzen
  Combitickets voor groepen
  Museumcafetaria  
  Kalender  
  Jaarabonnementen  
  B-dagtrips  
  Huisreglement  
     
     

.

My Little Pony: 40 jaar magie

Vanaf 24 juni t.e.m. 30 september

Bezoek de nieuwe tijdelijke tentoonstelling My Little Pony: 40 jaar magie vanaf 24 juni in het Speelgoedmuseum!

Ontdek de voorloper 'My pretty pony' uit 1981. Laat je meeslepen door de fantasiewerelden van de kleurrijke pony's. Deze werden vanaf 1982 door Hasbro geproduceerd en een jaar later op de markt gebracht. Dankzij de uitgebreide privécollectie van verzamelaarster Mande Walschot beleef je een nostalgische reis en zie je de pony's evolueren doorheen de tijd.

De speelelementen maken de My Little Pony expo tot een speelse ervaring vol magie voor het hele gezin.

Zomerzoektocht: Help, Nicky ruikt niets meer!

Vanaf 1 juli t.e.m. 31 augustus

Toen onze mascotte Nicky deze ochtend wakker werd, kon ze niets meer ruiken!
Volgens de speelgoeddokter komt haar geurzin terug als we haar laten ruiken aan haar favoriete geuren.
Zoek jij met ons mee wat Nicky het liefst ruikt?

Spelletjesnamiddagen

5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augustus, 9 augustus, 16 augustus, 23 augustus, 30 augustus om 13u30

Elke dinsdagnamiddag in juli en augustus kan je in het Speelgoedmuseum een spel komen spelen. Hieronder vind je alle informatie en data.

Reis rond de speelgoedwereld (5/7, 26/7 & 16/8)

Reis mee doorheen de opstelling ‘Toy stories, multicultureel spelerfgoed’. We ontdekken tal van bijzondere collectiestukken en spelletjes uit de verschillende werelddelen. Speel mee met het Afrikaanse Endé spel, Down down down uit Australië, Pluimpje trappen uit China, … Krijg jij ook al reiskriebels, euh… speelkriebels? 

Speel mee op de Vlaamse kermis (12/7, 2/8 & 23/8)

Sjoel jij alle andere deelnemers naar huis? Rol jij de bollen in de poortjes met de hoogste score bij trou-madame? Of word jij de kampioen met een katapult bij onze schietstand? Ontdek samen met je (groot)ouders onze nostalgische Vlaamse kermis tijdens de spelnamiddagen. 

Bouw een XL Domino parcours (19/7, 09/8 & 30/8)

Heb jij een vaste hand en plaats jij zonder trillen de Domino steentjes na elkaar? Bouw samen met andere families mee aan een XL Domino parcours! Slagen jullie erin om het parcours te plaatsen binnen de tijd?  

Knutselworkshops

7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augustus, 11 augustus, 18 augustus, 25 augustus om 13u30

Elke donderdag in juli en augustus kan je een workshop komen volgen. Hieronder vind je alle informatie en data.

Knutsel een grappige marionet (07/7, 28/7 & 18/8)

Ben jij gek op fantasiedieren? Bedenk hoe jouw marionet er uit moet zien en ga aan de slag met allerlei materiaal. Krijgt jouw creatie een lange neus, gekke haren, een buik met fluostrepen, …? Laat je creativiteit en fantasie de vrije loop!

Bedenk je eigen ganzenbordspel (14/7, 04/8 & 25/8)

Wat is leuker dan ganzenbord spelen? Je eigen ganzenbord maken! Ontwerp het spelbord, bedenk leuke en/of grappige opdrachten voor de verschillende vakjes. Klaar? Spelen maar!

Ontwerp een leuke knikkerbaan (21/07 & 11/08)      

Hou jij van een strak knikkerparcours of vind je heel veel uitdagingen superleuk? Maak een ontwerp en ga daarna aan de slag met materiaal. Rol een knikker uit klei en test je parcours uit. Hoe snel rolt jouw knikker er doorheen?

Tijdelijke opstelling: Ridders & Prinsessen

Vanaf 27 maart 2021 tot heden

Meisjes spelen met poppen, jongens soldaat. Het is een cliché dat al eeuwen meegaat. De wereld van ridders en prinsessen is al lang een immens populair onderwerp in speelgoed. Fabrikanten spelen in op de stereotiepe voorliefdes van meisjes voor prinsessen en van jongens voor ridders. Wat zegt het over hedendaagse genderrollen?

Ook bekende speelgoedmerken zoals LEGO, Playmobil en Barbie gaan hierin mee en bieden elk verschillende sets van burchten en kastelen, ridders en prinsessen aan. Tijdens de tentoonstelling tonen wij u van deze merken bruiklenen en een aanzienlijke selectie uit de eigen collectie. Dat en nog veel meer kan je komen ontdekken op onze 'Ridders & Prinsessen' expo.

Focus-expo: Op roadtrip met oldtimers

Vanaf 5 december 2020 tot heden

Ga mee op Europese roadtrip doorheen de uitgebreide verzameling miniatuurauto’s van Eddie De Cuyper.

Zijn collectie bestaat uit een combinatie van speelgoedwagens (Dinky Toys, Norev, Schuco ..) en echte collector's items.
We starten bij enkele bijzondere reeksen gebaseerd op Belgische stripverhalen: Kuifje, Robbedoes en Blake & Mortimer. We reizen verder langs Frankrijk, Italië, Duitsland en Zweden en steken daarna het kanaal over naar het Verenigd Koninkrijk! Ontdek onderweg de waanzinnig mooie miniatuurauto’s en het persoonlijke verhaal van Eddie De Cuyper.

Meer over Op roadtrip met oldtimers

 

 

Steun het Speelgoedmuseum!