logo
stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Contact
Pers
  Geschiedenis
  Wie is wie
  Partners  
  Sponsors  
  Zaalverhuur  
  Boeken  
  Links  
  E-zine  
  Vacatures  
  Vrijwilligers & jobstudenten  

HET EERSTE DECENNIUM
Op 23 april 1982 wordt de droom van zeventien enthousiaste stichters werkelijkheid: het Speelgoedmuseum opent officieel zijn deuren. Voor het echte begin moeten we echter terug naar 1980.
Een tentoonstelling over spel en speelgoed van het Folklorefestival van Mechelen geeft in 1980 de aanleiding tot de oprichting van het Centrum voor Speelgoed en Volkskunde c.v. In het najaar van 1981 wordt een ruimte van 2400 m2 gehuurd, de eerste verdieping van het huidige museum. Amper vijf maanden later is deze klaar om bezoekers te ontvangen.
Het Speelgoedmuseum groeit, zodat in 1984 ook de tweede verdieping (nog eens 2400 m2) in gebruik wordt genomen. In 1992, samen met het tienjarige jubileum, wijzigt het bestuur de naam en de statuten naar v.z.w. Speelgoedmuseum Mechelen.
In tussentijd is het Speelgoedmuseum blijven groeien. De tweede, derde en vierde verdieping, nog eens 7200m2, werden in gebruik genomen en in 1992, samen met het tienjarig jubileum werden de naam en de statuten gewijzigd. Op de 1ste en 2de verdieping toont men de permanente collectie, op de 3de verdieping bevindt zich de tentoonstellingszaal. Ateliers, burelen en reserve bevinden zich op de 4de verdieping.

INTERNATIONALE UITSTRALING
De tentoonstelling Europa Ludens (1992), waaraan 24 speelgoedmusea deelnemen, is de eerste stap naar internationalisering. Het Speelgoedmuseum neemt deel aan verschillende culturele activiteiten in het buitenland met als hoogtepunten tentoonstellingen in de Chinese stad Chengdu (1993), het Amerikaanse Arvada (1996) en het Japanse Yuki City (1998). Op 16 juni 1995 krijgt het museum de titel ‘Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen’.
Ook in het museum zelf zat men ondertussen niet stil. Er worden een aantal zeer prestigieuze tentoonstellingen gebracht: Koninklijk Speelgoed (1998), Spel en speelgoed ten tijde van Keizer Karel (2000), n.a.v. Keizer Karel Mechelen (1500-2000), Kunstenaarsberen van Helga Torfs (2002), n.a.v. 100 jaar teddybeer en 20 jaar Speelgoedmuseum, en de aangrijpende tentoonstelling Geen Kinderspel (2003) over joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze traditie van toptentoonstellingen wordt doorgezet met Barbie, 45 jaar Pop-idool (2004), Speelgoed in Meisjeshanden (in het kader van het internationale cultuurevenement Mechelen 2005, Stad in Vrouwenhanden) en 50 jaar LEGO. 3 generaties bouwen (2008).

OFFICIËLE ERKENNING
In 1998 krijgt het Speelgoedmuseum officieel de titel ‘erkend museum’. Er wordt nog hard gewerkt aan de infrastructuur, de toegankelijkheid, de zorg voor de collectie, een interactieve presentatie en een diepgaande educatieve ondersteuning.
Deze inspanningen en de vele kwaliteiten van het Speelgoedmuseum krijgen in juli 2003 een officiële waardering van de Vlaamse Gemeenschap, wanneer het museum zijn erkenning krijgt op regionaal niveau.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
Het Speelgoedmuseum wil ook meer doen dan het tentoonstellen van speelgoed. Als knooppunt tussen de speelgoedindustrie en de culturele sector beschikt het Speelgoedmuseum immers over enorm veel informatie met betrekking tot spel en speelgoed. In 2003 start de Wetenschappelijke Dienst van het Speelgoedmuseum een onderzoek naar Het Spelgedrag van Belgische kinderen en jongeren vroeger en nu. Door de resultaten van deze studie eveneens voor het publiek beschikbaar te stellen is het Speelgoedmuseum hét aanspreekpunt geworden voor al wie op zoek is naar informatie over onze spelcultuur.


Daarnaast blijft het museum het onderzoek naar het spelgedrag verder zetten met de reizende tentoonstelling "Binnen Spelen. Buiten Spelen. Géén vervlogen droom!" die wordt opgezet in samenwerking met lokale erfgoedverenigingen. In het eerste deel wordt een algemeen chronologisch overzicht gegeven van de spelcultuur in Vlaanderen van 1900 tot nu. In het tweede deel, dat wordt ingevuld door de vereniging, wordt het lokale spelerfgoed onder de aandacht gebracht. Deze unieke samenwerking biedt het Speelgoedmuseum de kans om gegevens te blijven verzamelen.