logo stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Archief
   
   
   
     
     
     
     
     

 

Mini-Expo: 20 jaar LEGO Star Wars

van 4 mei 2019 t.e.m. 29 september 2019

lego star wars

Vanaf 4 mei (oftewel International Star Wars day) ontdek je de nieuwe mini-tentoonstelling rond 20 jaar LEGO Star Wars.

In 1999 kwamen de eerste LEGO Star Wars sets op de markt samen met de release van Star Wars Episode 1: The Phantom Menace. De sets waren geïnspireerd op de eerste drie films uit het bekende saga. Star Wars was de allereerste licentiedeal die LEGO aanging. Sindsdien groeide het thema uit tot een van de populairste franchises.

Verzamelaar en topfan Peter De Smet toont zijn favoriete sets uit 1999. Daarnaast zet hij ook sets van 20 jaar geleden naast de nieuwe versie die werd uitgebracht ter ere van de verjaardag. We stelden hem enkele vragen over zijn verzameling, lees het hier!

A LONG TIME AGO IN A GALAXY FAR, FAR AWAY

Al twee decennia kent het LEGO Star Wars-thema succes na succes, met een enorme verscheidenheid aan sets en minifiguren die in de loop van de jaren zijn uitgebracht. Voor een hele generatie kinderen is LEGO Star Wars de eerste kennismaking met het Star Wars-universum.

DO OR DO NOT, THERE IS NO TRY

De samenwerking tussen de LEGO Group en Lucasfilm, de bedenkers van Star Wars, was en is enorm creatief en lucratief. Star Wars is entertainment voor het hele gezin, wat sinds het prille begin centraal staat in de visie van de LEGO Group. Toen deze twee grote bedrijven in 1999 besloten om hun krachten te bundelen, was het resultaat nieuw en opwindend: De allereerste LEGO Star Wars sets werden geboren!

Deze mini-expo toont de grenzeloze verbeelding en technische vaardigheid waarmee Star Wars iconen van op het scherm werden omgetoverd tot LEGO model. Voor de allereerste sets creëerden de ontwerpers fantastische modellen met eenvoudige blokjes. De sets van vandaag zijn verbluffend in hun complexiteit en het ingenieus design.

THIS IS A NEW DAY, A NEW BEGINNING

Het is niet toevallig dat de eerste LEGO Star Wars sets in 1999 verschenen. In dat jaar kwam namelijk, voor het eerst in 16 jaar, een nieuwe Star Wars film in de bioscoop: The Phantom Menace. De meeste sets die dat jaar verschenen waren ook geïnspireerd op deze film, aangevuld met enkele klassieke voertuigen en figuren uit de oude films.

Tot 2004 hadden alle minifiguren in dit thema een gele huidskleur, behalve de aliens (Chewbacca / Greedo) of mensen met een donkere huid (Lando Calrissian). Eind 2004 werden de huidskleuren gewijzigd om de minifiguren realistischer te maken.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om tot 2008 Star Wars sets uit te brengen. De LEGO Group verlengde de licentie met Lucasfilm ondertussen meerdere keren: eerst tot 2011 en vervolgens weer tot 2016. In 2012 verlengde Disney de licentie nog eens en werd een 10-jarige overeenkomst ondertekend tussen de twee bedrijven. Dat betekent dat we nu al tot en met 2022 LEGO Star Wars sets in de winkels gaan vinden!

JUDGE ME BY MY SIZE, DO YOU?

Naast de reguliere sets met minifiguren heeft LEGO verschillende sets uitgebracht als Ultimate Collector Series. Deze modellen zijn vaak aanzienlijk groter, gedetailleerder, duurder en meer bedoeld als pronkstuk dan andere sets waarmee gespeeld kan worden. Daarom zit er bij veel van deze sets een informatiebord en een display-stand. De grootste LEGO Star Wars set die werd uitgebracht is de is de UCS-versie van de Millennium Falcon uit 2017, opgebouwd uit 7.541 stukken en compleet met tien minifiguren.

De Ultimate Collector Millennium Falcon is eigenlijk de tweede versie, in 2007 verscheen de eerste die uit 5.197 onderdelen bestond. Op 5 juni 2015 werd een ongeopende doos van deze oudere Falcon geveild bij het online veilinghuis Catawiki voor zo’n € 5.000 euro (, waarmee het de duurst verkochte LEGO set ooit werd. Daar ga je nog lang voor moeten sparen!

THE LONGING YOU SEEK IS NOT BEHIND YOU, IT IS IN FRONT OF YOU

Gelukkig heb je op deze mini-expo genoeg andere LEGO Star Wars sets waar je je ogen de kost aan kan geven! In de linkervitrine ontdek je de oude sets uit 1999. In de rechter vitrine doen we een #20yearchallenge en zetten we de oude sets naast de anniversary versie. Enkele van de dozen die je hier ziet werden gesigneerd op Facts 2019 door LEGO designers.

May The Force Be With You!