logo
stempel
op
   
 
  nl fr de en  
   
   
 
  Contact
Pers
  Geschiedenis
  Wie is wie
  Partners  
  Sponsors  
  Zaalverhuur  
  Boeken  
  Links  
  E-zine  
  Vacatures  
  Vrijwilligers & jobstudenten  

Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek

VAN PLAYMOBILMANNETJE TOT MAGNETISCH ALFABET, VAN STEEKNAGELS TOT LEGO EN VAN POP TOT BLOKKENDOOS.

Voor zijn boek ‘Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek’ haalde Pieter Gaudesaboos heel wat inspiratie uit het Speelgoedmuseum. Hij selecteerde het mooiste speelgoed van vroeger en nu en gaf er zijn eigen interpretatie aan.

Pieter Gaudesaboos (1979) studeerde vormgeving en fotografie. In 2003 debuteerde hij als prentenboekenmaker met 'Roodlapje', en haalde daarmee meteen de shortlist van de Gouden Uil. Ondertussen is zijn prijzenkast al goedgevuld. In 2007 kreeg hij een Pluim voor 'Pistache' en een Boekenwelp voor 'Hoe oma plots verdween.' 'Linus', een boek dat hij samen met Mieke Versyp en Sabien Clement maakte, was goed voor de derde Boekenpluim én De Gouden Uil Jeugdliteratuur 2008.

Wat is je favoriete speelgoed?
Pieter: “Ik ben uit pure nostalgie een erg grote Fisher-Price fan. Niet in de nieuwe vormgeving, maar de ‘oude’ Little People. Zoals het schaapje op de kaft of de brandweerwagen, de trein, de kip en het haantje in het boek. De figuren zijn schitterend vorm gegeven, degelijk gemaakt en tijdloos.”

Hoe ben je op het idee gekomen om een speelgoedwoordenboek te ontwerpen?

Pieter: “Dat gebeurde als vanzelf. Ik wou eigenlijk een boek maken over designvoorwerpen. En na veel lampen, stoelen en tafels heb ik de zoektocht wat opengetrokken en ben ik ook gaan kijken naar productdesign. Omdat het een boek zou worden voor kinderen had ik een Playmobilmannetje getekend, en eentje van Lego. Ik had gehoopt in het Speelgoedmuseum nog een drietal extra speelgoedstukken te vinden voor mijn designcollectie, maar het aanbod was zo overweldigend dat ik een tweede reeks begonnen ben. Uiteindelijk stond ik met de speelgoedreeks veel verder dan met de designreeks, dus toen ben ik die eerste verder gaan uitwerken, met ‘mijn allermooiste speelgoedwoordenboek’ als resultaat. Het was voor mij een droom om zelfstandig in het archief te mogen snuisteren en dagenlang te fotograferen. Thuis heb ik ze dan één voor één nagetekend.”

Als je uit je speelgoedwoordenboek 5 objecten moest uitkiezen, welke zou je dan kiezen en waarom?
Pieter: Voor het boek heb ik wat ‘gespeeld’ met de voorwerpen. Een mooi stuk speelgoed resulteert niet per se in een mooie tekening. Ik heb gemerkt dat vaak de kleinste en minst spectaculaire speelgoedstukken de mooiste tekeningen geworden zijn. Dit is dus niet mijn selectie van mooiste speelgoedstukken, wel van mooiste tekeningen:


1. brandweer << Het is een mooi verweerd stuk speelgoed, prachtig vorm gegeven, perfect in zijn eenvoud en het maakt me vrolijk. Dit is een van de eerste tekeningen die ik gemaakt heb voor dit boek. Het werkt goed in combinatie met de achtergrondkleur.

 


2. hert >> Dit was een heel klein goedkoop hertje van plastiek. Het was niet mooi afgewerkt, het plastiek in het gewei was uitgelopen, maar wel een hele mooie houding. Ik heb er vanalles mee geprobeerd, maar pas toen ik er een zwarte achtergrond bij plaatste en er de sneeuwvlokjes op tekende was ik tevreden met het resultaat.


3. robot <<Dit ontdekte ik in het museum tussen veel grotere en spectaculaire robots. Dit robotje zit mooi in elkaar, en met zijn armpje in de lucht en doffe ogen lijkt hij je wel te begroeten. Ik heb de kleuren wat feller gemaakt en er een bloemenpatroon op de achtergrond bij geplaatst.

 

 

4. stier >> Dit is een voorbeeld van hoe een lelijk stuk speelgoed een mooi beeld oplevert. De vorm was mooi, maar het materiaal goedkoop en slecht afgewerkt. Door er een patroon van te maken op een felle roze achtergrond, wordt het heel sfeervol en dynamisch.



5. konijn << Hier was ik direct verliefd op. Er zit zoveel droefheid in dit beeld en is opnieuw perfect in zijn eenheid. Ik vind dat ik de verweerde houtstructuur goed heb kunnen nabootsen in deze illustratie.

 



Waarom zouden ouders dit voor hun kind moeten kopen?

Pieter: “Het is een boek voor alle leeftijden. Peuters en kleuters kunnen er woorden uit leren, oudere kinderen ontdekken er zelf hun eigen verhaal in, en voor ouders en grootouders is het een ontdekkingstocht naar speelgoed uit hun eigen jeugd. Het is een attractief en kleurrijk boek, dat zowel in de kinderkamer als op de livingtafel kan liggen.”